Veckans NannyStar – Sofia från Täby

Veckans NannyStar – Sofia från Täby

  |   Erbjudande, Information, Nannyakuten tipsar

Denna veckas NannyStar är vår fantastiska 23-åriga Nanny Sofia från Täby som både vi och familjerna hon jobbar med är mycket glada att ha med oss här på Nannyakuten! Sofia har jobbat som nanny hos oss i snart ett och ett halvt års tid och en av våra konsultchefer Nike Rietz beskriver henne som:

 

”Sofia är så lätt att ha o göra med! Alltid glad och trevlig i både telefon och svar på mail. Alltid tryggt att skicka ut henne både på engångsuppdrag och långsiktiga uppdrag. En riktig klippa!” vilket resterande av oss i Nannyakuten teamet verkligen kan hålla med om.

 

Nedan kan du läsa intervjun med veckans NannyStar Sofia:

 

Vad var det som gjorde att du ville börja jobba som barnvakt på Nannyakuten?
Jag har sedan hösten 2016 till slutet av sommaren 2017 jobbat på en småbarnsavdelning i en av de bästa förskolorna i Norrköping. Mina kollegor gjorde det mesta av min tid helt underbar, men inte minst också barnen. Det är så underbart att se utvecklingen hos ett barn och på något sätt känna att man har varit delaktig i det på något hörn. Från alla underbara frågor man svarar på, till de små egenheterna som småttingarna skapar sedan barnsben kan rent utav vara underbart att se. Denna erfarenhet sträckte sig sedan till när jag började mina universitetsstudier i Stockholm och letade efter jobb vid sidan av studierna. Jag hade sedan innan tänkt att barnvaktsjobb inte skulle sitta helt fel och när jag såg några annonser från Nannyakuten bestämde jag mig för att söka.

 

Innan du började jobba hos familjen fick du träffa dem på ett första möte i deras hem. Hur kändes det inför mötet med familjen, och hur kändes det efteråt?
Jag har lite tidigare arbetslivserfarenhet som kanske gjorde att jag inte var så nervös. En viss nervositet finns dock nästan alltid när det kommer till att möta en familj då alla familjer är så olika. Jag gick därifrån väldigt nöjd då jag känt att jag kunnat slappna av och visa föräldrarna vem jag är samt att barnen i familjen hade uppmärksammat mig och verkade se fram emot att hitta på roliga aktiviteter tillsammans med mig.

 

Hur är det att jobba på Nannyakuten och hur ser en typisk dag ut för dig?
Beroende på vilken familj och vilket upplägg jag har så ser det lite olika ut. Detta är två av mina typiska barnvaktspass:

 

Eftermiddagspass:
Vid hämtning åker jag direkt till skolan/förskolan och hälsar på de flesta lärare i förbifarten och checkar om saker har gått bra den dagen och om det hänt något särskilt. När jag kommer till barnen så hälsar jag på dem frågar hur de mår och om de haft en bra dag och om de gjort något extra roligt under dagen. Sedan går vi hem, ofta skojar vi med varandra på vägen. Ibland kan det vara tyst och det är också okej, man måste inte tvinga fram ett samtal.

När vi kommer hem leker jag med barnen eller ser till att de är sysselsatta om jag till exempel ska laga lite middag till barnen. När föräldrarna kommer hem berättar jag om det gått bra om det hänt något. Man kan till exempel berätta något roligt barnet sagt eller något oroande som hänt.

 

Förmiddagspass:
Om jag lämnar på förskolan så har vi oftast lite tid att umgås innan vi måste gå. Vi äter frukost, leker och borstar tänderna tillsammans. När vi går till förskolan försöker jag ha en liten konversation om vad för roliga saker man kan hitta på där. Sedan hälsar jag på förskolepersonalen ser till att barnet blir uppmärksammad av dem och säger hejdå till barnet.

 

Hur tycker du att kommunikationen fungerar mellan Nannyakuten som arbetsgivare och dig som anställd?
Man får snabb återkoppling och alla jag har haft kontakt med är trevliga och lättsamma att prata med. Har jag frågor så tvekar jag aldrig att fråga och känner att jag får den hjälp jag behöver.

 

Vad ingår det i ditt jobb som barnvakt?
För min del är det att se till att barnen har det så bra som möjligt och är säkra. Utöver det så är interaktionen mellan mig och barnen något som definitivt är viktigt vare sig det är att man leker med dem eller har en konversation.

 

Vilka typer av uppdrag har du testat på?
Jag har testat på uppdrag där det ingår att lämna och hämta barnen på förskolan/skolan. Jag har även jobbat som kalasnanny på ett barnkalas där det var många barn som man skulle se till. Självklart var jag inte helt ensam då utan jobbade med ett par nannys till, vilket var kul!

 

Vad är det roligaste med att arbeta som professionell nanny och vilka fördelar tycker du att jobbet ger?
Det roligaste med att arbeta som professionell nanny är när jag känner att barnet känner sig tryggt med mig, vilket ibland kan ta lite tid. Om det är ett äldre barn brukar barnet vara mer avslappnat och ofta kan dela med sig av det mesta. Vid yngre barn är det lite annorlunda men det är oftast när de visar flera sidor av sig själva och börjar utmana en lite grann haha.

 

Vilka utmaningar finns det med att arbeta som barnvakt?
Oavsett om man är förälder, jobbar som nanny eller jobbar på förskola kan nog de flesta hålla med om att barnets vilja kan utmana din eller kanske försvårar något, exempelvis när man ska byta blöja och barnet har bestämt sig för att tvärvägra.

Sedan är det en utmaning att anpassa sig lite efter hur familjerna brukar göra saker och hur deras familjedynamik ser ut. Även om du som nanny för det mesta är ensam med barnen så agerar dem utefter hur familjen är trots allt.

 


Vilka är dina bästa tips för att bli en populär barnvakt?

Ja, bra fråga. Att vara avslappnad och känna sig trygg är viktigt för att du ska känna att du kan ge något positivt till barnen du jobbar med. Enligt mig så är även kommunikationen mellan dig och barnen samt mellan dig och föräldrarna a och o.

 false