Veckans NannyStar – Sophia från Enskede

Veckans NannyStar – Sophia från Enskede

  |   Erbjudande, Information, Nannyakuten tipsar

Denna veckas NannyStar är vår duktiga 24-åriga nanny Sophia från Enskede som både vi och familjen är mycket glada att ha med oss här på Nannyakuten! Hon har jobbat hos en familj genom Nannyakuten sedan september 2017 och studerar till språköversättare.

 

Nedan kan du läsa intervjun med veckans NannyStar Sophia:

 

Vad var det som gjorde att du ville börja jobba som barnvakt på Nannyakuten?
Jag har alltid gillat att jobba med barn. När jag var yngre jobbade jag som skridskolärare i min lokala konståkningsklubb och efter gymnasiet jobbade jag som au-pair ett år så det föll sig ganska naturligt att vilja fortsätta att jobba med barn medan jag går på universitetet också. Jag valde att söka mig till just Nannyakuten efter att ha sett en annons på mitt universitet, och gått igenom deras hemsida  så kände jag att Nannyakuten skulle vara både en trygg och rolig arbetsgivare!

 

Innan du började jobba hos familjen fick du träffa dem på ett första möte i deras hem. Hur kändes det inför mötet med familjen, och hur kändes det efteråt?
Innan jag träffade min nuvarande familj så var jag nervös, men på ett bra sätt. Jag hade mött några familjer innan och fått in lite rutin på hur ett möte ser ut, och informationen jag hade fått från Nannyakuten fick mig att känna att detta skulle vara en familj som matchade bra med mig, så jag var mycket förväntansfull. Efter mötet kändes det bra, jag kände att jag klickade med familjen, och vi har arbetat tillsammans sedan dess.

 

Hur är det att jobba på Nannyakuten och hur ser en typisk dag ut för dig?
Att jobba som nanny på Nannyakuten är mycket flexibelt. Jag kan enkelt balansera både skolan och jobbet och ta fler jobb när jag skulle önska detta, och färre då jag känner att skolan behöver ta prioritet. En typisk jobbdag börjar med en avstämning mellan mig och min familj där vi båda bekräftar tid och uppdaterar varandra på eventuell nödvändig information inför jobbpasset. Under jobbpasset är det ofta mycket lek och skoj, jag försöker vara ute med barnen om möjligt, och om inte hittar vi på något roligt att göra i hemmet. Om det behövs så skickar jag lite uppdateringar till föräldrarna under passets gång, som t.ex. när barnet somnar eller liknande. När passet är färdigt brukar vi göra en liten avstämning där jag berättar hur dagen har varit, och vi stämmer av eller planerar in nästa pass.

 

Hur tycker du att kommunikationen fungerar mellan Nannyakuten som arbetsgivare och dig som anställd?
Jag tycker kommunikationen fungerar bra. Man får ofta snabba svar på eventuella frågor och systemet vi har uppsatt kring annonseringen av jobb har alltid fungerat bra och ger möjlighet att anpassa hur mycket man själv vill jobba. Jag gillar också att mycket av informationen kring jobb med regelbundna familjer kan skötas mellan nanny och familjen, men jag har alltid känt trygghet i att om något skulle hända så finns Nannyakuten där som ett stöd och en buffert mellan familjen och nanny.

 

Vad ingår det i ditt jobb som barnvakt? Vilka typer av uppdrag har du testat på?
I mitt jobb som barnvakt ingår det för mig att vara tillmötesgående och positiv. Familjen ska känna en trygghet i mig som barnvakt och att jag kan anpassa mig efter vad just de söker, samtidigt som jag ska vara självgående och kunna sköta arbetet utan konstant input från föräldrarna. Jag har testat på alla möjliga sorters uppdrag. Jag har en regelbunden familj jag jobbar hos flera gånger i månaden, och har även haft andra familjer jag varit hos cirka en till två gånger i månaden. Jag har också testat på att vara hotellnanny och passat barn på hotell medan föräldrarna är ute på t.ex. middag, och andra engångsuppdrag som att passa barn under ett bröllop.

 

Vad är det roligaste med att arbeta som professionell nanny och vilka fördelar tycker du att jobbet ger?
Det roligaste för mig är att få jobba med barn. Det ger mig ett skönt avbrott från vardagen där jag får ta fram det inre barnet och fantisera och leka lite själv. Det är också väldigt roligt att följa ett barn under en längre tid och få se hur de utvecklas. Ett sådant långtidsuppdrag gör att jobbet ständigt förändras i samband med att barnet växer, och man får ständigt nya utmaningar och färdigheter som barnvakt. Jag tycker att just detta är en stor fördel med jobbet som professionell nanny. Eftersom man jobbar med så många olika människor så blir ingen dag den andra lik, och man lär sig jobba med alla sorters människor och man får ständigt träna sin problemlösning och fantasi.

 

Vilka utmaningar finns det med att arbeta som barnvakt?
Eftersom inget barn är den andra lik kan det vara en utmaning att lista ut hur man bäst bemöter ett nytt barn och får deras tillit. Viktigast här för mig är att lyssna på barnet. Om man lär sig att verkligen lyssna och se, så berättar barnet vad de behöver, även om de inte alltid är med ord.

 

Vilka är dina bästa tips för att bli en populär barnvakt?
Kom till varje uppdrag väl förberedd! Detta gäller allt från att ha läst igenom den informationen du fått från familjen/nannyakuten en extra gång, att se till att du har något litet äss i rockärmen gällande vad du och barnet/barnen kan hitta på och att du själv är förberedd med ett glatt humör! Och framför allt, glöm inte att ha roligt!

 false